AHA'S

Yπάρχουν πολλά οξέα που χρησιμοποιούνται για τη περιποίηση του δέρματος, όπως τα AΗΑs.

Aν παρατηρήσετε τα συστατικά στα προϊόντα που χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή θα εντοπίσετε ότι σίγουρα υπάρχει έστω και ένα δραστικό συστατικό.

Τα χημικά απολεπιστικά παρ’όλα αυτά διαφέρουν μεταξύ τους γι’αυτό υπάρχει και μεγάλη ποικιλία. Συνήθως κατηγοριοποιούνται σε τρεις ομάδες:

  • AHAs (άλφα-υδροξυοξέα)
  • ΒHAs (βήτα-υδροξυοξέα)
  • PHAs (πολυ-υδροξυοξέα)

Μεταξύ των τριών, ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι τα AHAs είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές.

Περιλαμβάνουν πολλούς διαφορετικούς τύπους οξέων για κάθε τύπο δέρματος και δερματική ανησυχία και o λόγος που λατρεύονται από τους δερματολόγους δεν είναι μόνο η απολεπιστική τους ικανότητα.

Τι είναι τα AHAs;

Τα AHAs είναι μια ομάδα όξινων ενώσεων, που τις περισσότερες φορές προέρχονται από φυτικές πηγές. Mερικά από τα πιο δημοφιλή είναι:

  • Το γλυκολικό οξύ (από ζαχαροκάλαμο)
  • Το γαλακτικό οξύ (από ξινόγαλο)
  • Το κιτρικό οξύ (από λεμόνια)
  • Το μηλικό οξύ (από μήλα)

Ενώ όλα δρουν στην επιφάνεια του δέρματος ως χημικά απολεπιστικά, διαφέρουν ως προς το μέγεθος τη διείσδυση και το πόσο ισχυρά είναι.

Όσο μικρότερο είναι το μόριο, τόσο πιο βαθιά διεισδύει στο δέρμα, και επομένως, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, η αυξημένη αποτελεσματικότητα μπορεί επίσης να σημαίνει αυξημένη πιθανότητα ερεθισμού, ιδιαίτερα εάν το δέρμα σας είναι πολύ ευαίσθητο.

Ποια είναι τα οφέλη των ΑΗΑs για το δέρμα;

Tα ΑΗΑs δρουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και αποβάλλουν τα νεκρά κύτταρα απαλά. Το αποτέλεσμα; Λάμψη, πιο λεία υφή και λιγότερες δυσχρωμίες.

Αυτή η χημική απολέπιση είναι που κάνει τα AHAs μια πιο καλή επιλογή για άτομα με ευαίσθητο δέρμα, μιας και η φυσική απολέπιση με κόκκους, μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα και φλεγμονή.

Ακόμη, αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου, καθώς δεν λειτουργούν μόνο στην επιδερμίδα, αλλά στο βαθύτερο στρώμα ή στο χόριο.

Μελέτες δείχνουν, ότι όλα τα AHAs προάγουν σε κάποιο βαθμό τη σύνθεση κολλαγόνου, ωστόσο, το γλυκολικό οξύ είναι αυτό που οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα.

Πολλά AHAs όπως το γλυκολικό οξύ, το μηλικό οξύ και το γαλακτικό οξύ, είναι υδρόφιλα, που σημαίνει ότι προσελκύουν νερό στο δέρμα. Αν έχετε ξηρό δέρμα το γαλακτικό οξύ είναι η τέλεια επιλογή.

Εκτός όμως από ενυδάτωση και εντυπωσιακή απολεπιστική δράση, προσφέρουν και αντιοξειδωτικά οφέλη.

To κιτρικό οξύ, ειδικότερα, ξεχωρίζει για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για την καταπολέμηση βλαβών που οφείλονται στο εξειδωτικό στρες ενώ παράλληλα έχει λευκαντική δράση και βελτιώνει πανάδες και κηλίδες.

ΑΗΑs VS BHAs & PHAs

Σε γενικές γραμμές, τα AHAs είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό από ότι τα BHAs. Έχουν επίσης διαφορετικά οφέλη:

Τα BHAs είναι πιο “επιθετικά” και καλύτερα για τη μείωση της παραγωγής σμήγματος, επομένως είναι εξαιρετικά για δέρματα με τάση ακμής.

Από την άλλη, τα PHAs είναι αρκετά μεγαλύτερα μόρια ακόμη και από τα μεγαλύτερα AHAs. Ως εκ τούτου, είναι τα λιγότερο ερεθιστικά από όλα τα οξέα, αλλά ταυτόχρονα, τα λιγότερο αποτελεσματικά.

Yπάρχουν παρενέργειες;

Προτού επιλέξετε ένα χημικό απολεπιστικό συστατικό, είναι πολύ σημαντικό να δώσετε έμφαση στο ποσοστό συγκέντρωσης αλλά και στον σωστό συνδυασμό με βάση τις ανάγκες της επιδερμίδας σας.

Για παράδειγμα, η υπερβολική χρήση ή η χρήση πολύ υψηλής συγκέντρωσης, μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και φλεγμονή αλλά και να προκαλέσει υποκείμενες παθήσεις όπως η ροδόχρους ακμή και το έκζεμα.

Αξίζει επίσης να γνωρίζετε, πως τα AHAs κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως, γι’ αυτό να είστε ιδιαίτερα επιμελείς με την καθημερινή εφαρμογή αντιηλιακού, αλλά και την ανανέωσή του κάθε 2 με 3 ώρες.


Σχετικά Άρθρα

Recent Posts

Ιστορικό

Kατηγορίες

Μεταστοιχεία