μαύρισμα του καλοκαιριου

Το μαύρισμα του καλοκαιριού είναι μια υπόθεση που απασχολεί πολύ εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι πολυπόθητο καθώς κολακεύει την επιδερμίδα κάνοντας την να φαίνεται πιο λαμπερή.

Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Ποιοι είναι οι μύθοι γύρω από το μαύρισμα του καλοκαιριού που θα πρέπει να καταρρίψετε οριστικά;

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) μέσα από έρευνα που διεξήχθη με περισσότερους από 1.000 ενήλικες από τις ΗΠΑ, επέδειξε πως σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού φέρει άγνοια για την ηλιοπροστασία και τους κινδύνους της.  

Τα ερωτήματα που τους τέθηκαν να απαντήσουν ήταν σχετικά με τις συνήθειες και τις απόψεις τους όσον αφορά τον ήλιο και το μαύρισμα. 

Σχετικά με τις ηλικίες 18 – 25 ετών, οι νέοι έχουν αρκετές λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από το ηλιακό έγκαυμα και τους τρόπους προστασίας από αυτό.  

Σύμφωνα λοιπόν με την δημοσκόπηση, ένα μεγάλο ποσοστό έκανε ηλιοθεραπεία χωρίς κάποια αντηλιακή προστασία. Επιπλέον, ένας στους τέσσερις, είχαν λανθασμένη πεποίθηση πως μόλις αποκτήσουν ένα μαυρισμένο δέρμα θα είναι προστατευμένοι από το ηλιακό έγκαυμα και δε θα χρειάζονται να χρησιμοποιούν αντηλιακή κρέμα.  

Λάθος, καθώς αυτό πρόκειται για μύθο, αφού έτσι δεν προστατεύονται από τον καρκίνο του δέρματος. 

Οι μύθοι για το μαύρισμα του καλοκαιριού

Μέσω τις δημοσκόπησης, προβλήθηκαν και άλλοι μύθοι, όπου οι νέοι εξακολουθούν να έχουν γύρω απο το μαύρισμα και την ηλιοπροστασία. Ειδικότερα:  

  • Ένα ποσοστό 54% θεωρεί ότι ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) 30 παρέχει διπλάσια προστασία απ’ ό,τι ένα με SPF 15. 
  • Ένα 49% δεν γνωρίζει πως ακόμα και σε μια συννεφιασμένη μέρα, αν καθίσει στον ήλιο μπορεί να υποστεί ηλιακό έγκαυμα. 
  • Ένα 39% πιστεύει πως ένα αντηλιακό με υψηλό SP, δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνει συχνά την επάλειψή του.  
  • Ένα ακόμα ποσοστό της τάξης του 37% δεν γνωρίζει ότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου διαπερνά ακόμα και τα ρούχα, ιδίως όταν είναι βρεγμένα. 
  • Ένα 23% δεν ξέρει πως το αντηλιακό θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2 με 3 ώρες όσο παραμένει η επιδερμίδα εκτεθειμένη στον ήλιο.

Επιπλέον, δημιουργείται πρόωρη γήρανση, με το 28% των νέων να μην γνωρίζει ότι το μαύρισμα γερνάει πρόωρα το δέρμα, προκαλώντας: 

  • Κηλίδες 
  • Ρυτίδες
  • Χαλάρωση του δέρματος 

Δεν θα πρέπει να θεωρείτε πως το μαύρισμα είναι ασφαλές και κυρίως να μην θεωρείτε πως λειτουργεί προστατευτικά.  

Ακόμα και το γεγονός πως δεν αναπτύσσετε ηλιακά εγκαύματα, δε σημαίνει πως το δέρμα σας δεν υφίσταται βλάβη. Αντιθέτως, δημιουργούνται και αθροίζονται με το πέρασμα των χρόνων.  

Μάλιστα οι βλάβες από το μαύρισμα δεν αργούν πολύ να γίνουν εμφανείς.  

Στην πραγματικότητα, το 53% των νέων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ανέφεραν πως θα ήθελαν να είχαν προστατεύσει το δέρμα τους όταν ήταν σε νεότερη ηλικία και ένα 22% ανέφεραν πως έχουν αρχίσει ήδη να παρατηρούν βλάβες στο δέρμα τους απο το μαύρισμα. 

Φαίνεται λοιπόν, ο ήλιος μπορεί να κάνει την επιδερμίδα μας να φαίνεται πιο λαμπερή το καλοκαίρι, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να την βλάψει άμα απουσιάζει η αντηλιακή προστασία!  


Σχετικά Άρθρα

Recent Posts

Ιστορικό

Kατηγορίες

Μεταστοιχεία