βαθιά ενυδάτωση και 3 τρόποι να την επιτύχετε

Αν η επιδερμίδα σας επιζητά άμεση, βαθιά ενυδάτωση έφτασε η στιγμή να αναλάβετε δράση. Eίναι γεγονός πως η εμφάνιση της αφυδάτωσης δεν είναι προνόμιο μόνο των καιρικών μεταβολών, αλλά και των γενικότερων skincare συνηθειών.

Tα σύγχρονα δεδομένα θέλουν τη βαθιά ενυδάτωση να είναι από τις πρωταρχικές ανάγκες για μια επιδερμίδα. Σε πρόσφατη έρευνα, διαπιστώνεται ότι οι αναζητήσεις για “ενυδατική περιποίηση δέρματος” αυξήθηκαν κατά 86% συγκριτικά με την περσινή χρονιά.

Το οξειδωτικό στρες, οι περιβαλλοντικοί ρύποι, οι κακές συνήθειες περιποίησης είναι οι κυρίαρχοι ένοχοι για την πρόκληση φθορών στην υφή και στην όψη της επιδερμίδας.

Κάθε δέρμα για να φτάσει στο σημείο να αφυδατωθεί σημαίνει ότι έχει μειωμένη ικανότητα να συγκρατεί νερό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα συμπτώματα όπως θαμπάδα, τραχιά υφή, αίσθηση τραβήγματος ενώ παράλληλα οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες είναι πιο ευδιάκριτες.

Η βαθιά ενυδάτωση είναι σημαντική καθώς μεταξύ άλλων, ένα καλά ενυδατωμένο δέρμα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσει φλεγμονώδεις δείκτες όπως για παράδειγμα, εξάρσεις ακμής. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όταν είναι αφυδατωμένο ένα δέρμα στέλνει μηνύματα στους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο σμήγμα.

Με 3 απλά βήματα θα επανορθώσετε τη φθορά και η επιδερμίδα σας θα ανακτήσει την υγεία και τη λάμψη της!

Η διατροφή είναι το Α και το Ω

Πλέον δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η επαρκής κατανάλωση νερού είναι στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν στοχεύετε σε βαθιά ενυδάτωση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να το συνδυάσετε με βασικά λιπαρά οξέα. Εσωτερικά, το δέρμα είναι τόσο υδρόφιλο (έχει την τάση να αναμιγνύεται με νερό) όσο και λιπόφιλο (έλκεται από τα λιπίδια), που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε νερό και λιπίδια για να το διατηρήσουμε ενυδατωμένο.

Τροφές όπως οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια μπορούν να έχουν θετική επίδραση στα συνολικά επίπεδα ενυδάτωσης αλλά και ποιότητας του δέρματος.

Αποφύγετε για λίγο τα ενεργά συστατικά

Τα συστατικά που χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας επηρεάζουν την εικόνα της επιδερμίδας σας. Για παράδειγμα, η υπερβολική απολέπιση και η χρήση ισχυρών συστατικών μπορεί να προκαλέσει βλάβες και ερεθισμούς.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλούς ενυδατικούς παράγοντες, αλλά αν κάνετε υπερβολική χρήση συστατικών όπως τα άλφα-υδροξυοξέα (AHAs), αυξάνετε τις πιθανότητες για συμπτώματα όπως η αφυδάτωση.

Tα ενεργά συστατικά όπως τα οξέα και η ρετινόλη ενώ είναι εξαιρετικά και μπορούν να κάνουν θαύματα στο δέρμα, πολλοί δεν γνωρίζουν τον σωστό τρόπο χρήσης τους.

Αν επιθυμείτε να αποκομίσετε όλα τα οφέλη της απολέπισης χωρίς όμως να βλάψετε το δέρμα σας, δοκιμάστε να εντάξετε στη ρουτίνα σας τα πολύ-υδροξυοξέα (PHAs). Δρουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως τα AHAs αλλά λόγω του υψηλού μοριακού τους βάρος δεν προκαλούν ερεθισμούς.

Λειτουργούν επίσης ως αντιοξειδωτικά και ενυδατικά, βοηθώντας στην προστασία και στη διατήρηση της ενυδάτωσης στο δέρμα.

Extra tip: Είναι πολύ σημαντικό “να ακούτε” το δέρμα σας. Εάν το νιώθετε αφυδατωμένο ή ερεθισμένο, σταματήστε ή μειώστε δραστικά συστατικά, και χρησιμοποιήστε προϊόντα που συμβάλλουν διαεπιδερμική απώλεια νερού ενισχύοντας τον φραγμό του δέρματος, όπως για παράδειγμα τα ceramides και η νιασιναμίδη.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι χρησιμοποιείτε ένα απαλό καθαριστικό και αποφύηγετε τα σκληρά σαπούνια.

Εμπλουτίστε τη ρουτίνα σας με ενυδατικά συστατικά

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα συστατικό που όλοι λατρεύουν για τις ενυδατικές του ικανότητες καθώς μπορεί να δεσμεύσει έως και χίλιες φορές το βάρος του σε νερό.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι hydration heroes που μπορείτε να εντοπίσετε στις ετικέτες των προϊόντων περιποίησης.

Η γλυκερίνη δρα σε μεγάλο βαθμό ως φυσικός παράγοντας ενυδάτωσης του δέρματος. Μπορεί να βρεθεί σε εξαιρετικά προϊόντα και επειδή έχει μικρότερο μόριο, έχει την ικανότητα να διεισδύει πολύ βαθύτερα στο δέρμα από το υαλουρονικό οξύ.

Είναι κατάλληλο για όλους του τύπους δέρματος, είναι μη φαγεσωρογόνο, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τα λιπαρά και με τάση ακμής δέρματα.

Ακόμη, η πανθενόλη και η αλόη έχουν επίσης ισχυρά ενυδατικά οφέλη για την επιδερμίδα. Παράλληλα, συστατικά όπως τα ceramides, η σφιγγοσίνη και τα λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης στο “κλείδωμα” της υγρασίας.

Οι οροί είναι ο ιδανικός τρόπος για την παροχή ενυδατικών συστατικών στο δέρμα, ενώ οι ενυδατικές κρέμες χρησιμεύουν ως «προστατευτική μεμβράνη» και κλειδώνουν τα συστατικά, μια διαδικασία εξίσου χρήσιμη για την πρόληψη της αφυδάτωσης.

Όπως με όλα τα προϊόντα περιποίησης δέρματος, η συνέπεια και η μακροχρόνια χρήση είναι το κλειδί εάν επιθυμείτε να δείτε αποτελέσματα.


Σχετικά Άρθρα

Recent Posts

Ιστορικό

Kατηγορίες

Μεταστοιχεία