Η ακμή στα χέρια όπως και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματός μας είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο της ζωής μας.
Οι περιοχές που εμφανίζουμε ακμή, είναι αυτές που έχουμε θύλακες τριχών. Έτσι, όταν τα τριχοθυλάκια αυτά φράζονται, τότε είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ακμή στα μέρη αυτά.
Σχετικά με τα χέρια μας, η ακμή που εμφανίζουμε έχει να κάνει κυρίως, είτε με κεράτωση pilaris (γνωστή και ως KP), είτε με θυλακίτιδα.
Ωστόσο, το βασικότερο βήμα για να αντιμετωπίσουμε μια για πάντα την ακμή ή οποιαδήποτε άλλη δερματική πάθηση, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός μας, είναι η σωστή και έγκυρη διάγνωση.
Ποιες είναι οι πιο πιθανές αιτίες για την ακμή στα χέρια;
#1 Κεράτωση Pilaris (KP)
H Κεράτωση Pilaris είναι μια περίπτωση, κατά την οποία, τα κύτταρα του δέρματος που επενδύουν καλύπτουν εσωτερικά τους θύλακες των τριχών μας, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν να αποβληθούν σωστά και αντ’ αυτού σχηματίζουν βύσματα.
Αυτά τα βύσματα είναι πιο μικρά και ρηχά από αυτά που εμφανίζει η ακμή, ενώ δεν εμφανίζονται με κόκκινες κύστες, όπως κάνει πάλι η ακμή. Επιπλέον, μια ακόμη διαφορά είναι πως δεν έχουν υγρό ή πύον.
Το μόνο που μπορεί να εμφανιστεί, μόνο, εάν επιχειρήσουμε να τα σπάσουμε με ειδικά μηχανήματα, είναι ένα σκληρό, ξερό βύσμα, το οποίο δεν πρέπει να δοκιμάσετε να αφαιρέσετε. Οι KP εμφανίζονται συχνότερα στους βραχίονες.
#2 Θυλακίτιδα
Η θυλακίτιδα που σχετίζεται άμεσα με μόλυνση στα τριχοθυλάκια μπορεί να προκαλέσει κόκκινα σπυράκια στα χέρια σας, σαν αυτά που οφείλονται στην ακμή. Ο λόγος που η θυλακίτιδα μοιάζει τόσο πολύ με την ακμή είναι γιατί έχουν κοινό παρανομαστή.
Και η ακμή και η θυλακίτιδα επηρεάζονται άμεσα από τη δομή και τις αλλαγές στα τριχοθυλάκια του σώματός μας. Η θυλακίτιδα συνήθως συνοδεύεται από έντονο πόνο και εμφανίζεται ξαφνικά στο σώμα μας, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο άλλο σύμπτωμα.
Πέρα από την όψη της που μοιάζει με ακμή, η θυλακίτιδα, ακόμα, μιμείται την ακμή:
- Στο πρήξιμο του ωοθυλακίου
- Στη διήθηση από λευκά αιμοσφαίρια για την καταπολέμηση της μόλυνσης
- Στο σχηματισμό λευκής κεφαλής στη διαδικασία
#3 Kνίδωση
Η κνίδωση είναι οι γνωστές σε όλους μας καντήλες. Η κνίδωση συνοδεύεται πάντα από φαγούρα και μπορεί να οφείλεται σε έντονο άγχος ή και αλλεργική αντίδραση, για παράδειγμα σε κάποιο φαγητό.
Πιθανές αιτίες ακμής στα χέρια σας
Οι πιθανότερες αιτίες για την ακμή στα χέρια είναι:
- Στενά ρούχα. Τα στενά ρούχα παγιδεύουν τον ιδρώτα και δεν αφήνουν το δέρμα μας να αναπνεύσει. Έτσι, οι πόροι κλείνουν και έχουμε αυτού του είδους τα ξεσπάσματα στα χέρια μας.
- Κακή υγιεινή. Όταν πλένουμε το σώμα και τα χέρια μας συχνά, τα νεκρά κύτταρα, ο ιδρώτας και γενικότερα βλαβερά στοιχεία από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως πχ οι ρύποι, καθαρίζονται με αποτέλεσμα το δέρμα μας να αναπνέει καλύτερα. Έτσι, όταν δεν πλενόμαστε συχνά και σωστά αυτά τα στοιχεία παραμένουν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε προβλήματα.
- Αλλαγή στα προϊόντα περιποίησης. Εάν αλλάξετε πρόσφατα σαμπουάν ή κρέμα σώματος είναι πιθανό το σώμα σας να χρειαστεί χρόνο για να συνηθίσει το νέο προϊόν. Όμως, προσέξτε το εξής. Υπάρχει η πιθανότητα το νέο προϊόν να σας προκαλεί κάποια αλλεργική αντίδραση. Εάν ο ερεθισμός συνεχίζεται θα πρέπει να αλλάξετε προϊόν περιποίησης.
- Ορμονικές διαταραχές. Οι αλλαγές στις ορμόνες μας μπορούν να προκαλέσουν ακμή στα χέρια μας και όχι μόνο. Για αυτό, εάν έχετε απορρίψει όλα τα παραπάνω θα ήταν χρήσιμο να κάνετε έναν ορμονικό έλεγχο.
Προστασία για την ακμή στα χέρια σας
Οι λύσεις είναι αρκετά απλές και πολλές φορές σωτήριες για να προστατευτείτε από ανεπιθύμητες εξάρσεις στα χέρια σας.
- Αποφύγετε τα στενά ρούχα όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακόμα κι αν χρειάζεστε τα στενά ρούχα πχ για την γυμναστική σας, βεβαιωθείτε πως αλλάζετε γρήγορα μετά το τέλος της, κάνετε μπάνιο και πλένετε τα ρούχα σας.
- Διαβάζετε πολύ καλά τα συστατικά των προϊόντων.
- Καλός καθαρισμός του σώματός σας, συνοδεύοντας τον με την απαραίτητη ενυδάτωση.
- Κάντε απολέπιση δύο με τρεις φορές την εβδομάδα χρησιμοποιώντας ένα scrub ή ένα γάντι απολέπισης.
Θεραπεία για την ακμή στα χέρια σας
Οι θεραπείες για την ακμή στα χέρια σας είναι διαφορετική ανάλογα με την περίπτωση της έξαρσης. Για αυτό, πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το δερματολόγο σας.
- Θυλακίτιδα: Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αντιβιωτικές κρέμες και τα τζελ αρκούν για να απαλλαγείτε από τη θυλακίτιδα. Εάν, όμως, η κατάσταση είναι πιο σοβαρή ένα αντιμυκητιακό καθαριστικό, που θα σας το συνταγογραφήσει ο ιατρός σας, είναι ό,τι πρέπει.
- Κεράτωση Pilaris: Οι λοσιόν σώματος και τα χημικά απολεπιστικά, όπως το σαλικυλικό οξύ, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση των βυσμάτων, μπορούν να βοηθήσουν, αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιείτε συνεχώς.
- Ακμή: Βελτιώνοντας τη ρουτίνα περιποίησης του σώματός σας με τακτική απολέπιση, συμπεριλαμβανομένου ενός ενυδατικού scrub σώματος ή ενός φαρμακευτικού πλυσίματος σώματος, μπορεί να είναι αρκετό για να απαλλαγείτε από την ακμή. Όπως και με το KP, τα ξεσπάσματα ακμής μπορούν να ωφεληθούν από τα καθαριστικά σώματος που περιέχουν AHA για την ανανέωση των κυττάρων σας χωρίς ερεθισμούς.
Μια επίσκεψη στους ειδικούς της VSclinic για εξατομικευμένες συμβουλές και για να απαλλαγείτε μια για πάντα από την ακμή στα χέρια είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.