Mύθος ή αλήθεια: Tελικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρετινοειδή το καλοκαίρι

Τα ρετινοειδή, είναι από τα πιο δημοφιλή skincare συστατικά καθώς είναι άκρως αποτελεσματικά στη αντιμετώπιση των ρυτίδων, των λεπτών γραμμών ακόμα και στην βελτίωση της ακμής.

Τι γίνεται όμως όταν σας πλημμυρίζουν οι αμφιβολίες για το αν επιτρέπεται να χρησιμοποιείτε ρετινοειδή το καλοκαίρι;

Στην beauty κοινότητα, επικρατεί η πεποίθηση, ότι όσο πλησιάζει το καλοκαίρι πρέπει να περιορίζεται ή και να διακόπτεται η χρήση ισχυρών συστατικών που προκαλούν φωτοευαισθησία λόγω της υπερέκθεσης στον ήλιο.

Άραγε όμως ισχύει αυτό;

Τα ρετινοειδή μπορούν να χρησιμοποιούνται καθημερινά

Οι περισσότερες γυναίκες, εκτός από όσες είναι έγκυες ή θηλάζουν, πρέπει να χρησιμοποιούν κάποια μορφή ρετινοειδών στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας τους καθημερινά, ακόμα και το καλοκαίρι.

Για παράδειγμα, η ρετινόλη είναι ο πιο κοινός τύπος ρετινοειδούς που χρησιμοποιείται σε προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή. Από την άλλη πλευρά, τα ρετινοειδή εμπεριέχονται συνήθως σε συνταγογραφούμενα φάρμακα και είναι πολύ ισχυρότερα από τη ρετινόλη.

Γιατί πολλοί φοβούνται τα ρετινοειδή το καλοκαίρι;

Ο δισταγμός ενδεχομένως να προέρχεται από φόβο μήπως επιδεινώσει πιθανούς ερεθισμούς στο δέρμα. Ωστόσο, η ευαισθησία στα ρετινοειδή εμφανίζεται κυρίως όταν δεν έχετε βρει την κατάλληλη φόρμουλα για εσάς ή εάν είστε σε αρχικό στάδιο εφαρμογής.

Εάν νιώθετε δέρμα σας να «καίει» όταν χρησιμοποιείτε ρετινοειδή, αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί για να διώξει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να παράξει νέα και πιο υγιή.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το πρόσωπό σας μπορεί να εμφανίσει κοκκινίλες και ερυθρότητα.

Φυσικά, μπορεί να πιστεύετε ότι ο ήλιος θα ερεθίσει ακόμη περισσότερο το δέρμα σας, κάτι που μπορεί να ισχύει αν ξεκινήσατε τώρα να χρησιμοποιείτε ρετινοειδή, αλλά όχι τόσο ώστε να προκληθεί βλάβη.

Η σημαντικότερη δερματολογική συμβουλή, είναι να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο όταν εφαρμόζετε ρετινοειδή, αλλά αφορά περισσότερο την αποτελεσματικότητα της φόρμουλας παρά τη βλάβη στο δέρμα σας.

Με ποιο τρόπο μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ρετινοειδή το καλοκαίρι;

Τα ρετινοειδή, είτε συνταγογραφούνται είτε όχι, μπορούν να κάνουν το δέρμα σας ελαφρώς πιο ευαίσθητο στον ήλιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποφύγετε.

Σύμφωνα με έρευνα, δεν υπάρχουν στοιχεία φωτοαλλεργίας ή φωτοτοξικότητας με ρετινοειδή. Εφόσον εφαρμόζετε καθημερινά αντιηλιακό και το ανανεώνετε κάθε 2,3 ώρες όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, ο κίνδυνος να εμφανιστούν προβλήματα στο δέρμα σας μηδενίζεται.

Το δέρμα σας, ωστόσο, δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να γίνει ευαίσθητο κάτω από τον ήλιο. Τα ίδια τα ρετινοειδή είναι ευαίσθητα στο ηλιακό φως, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα τους.

Ο ήλιος απενεργοποιεί τη δράση τους, καθιστώντας τα λιγότερο αποδοτικά. Γι’ αυτό, η καταλληλότερη στιγμή για να τα εφαρμόσετε είναι το βράδυ.

Ποια προϊόντα περιποίησης πρέπει να αποφεύγετε το καλοκαίρι;

Υπάρχουν συστατικά, που μπορούν να κάνουν το δέρμα σας ιδιαίτερα ευαίσθητο στον ήλιο και να αυξήσουν την πιθανότητα εγκαύματος.

Αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε, είναι τα αιθέρια έλαια ή προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν συστατικά εσπεριδοειδών όπως λεμόνι, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι ή περγαμόντο, τα οποία είναι όλα φωτοτοξικά.

Περιέχουν φουροκουμαρίνες οι οποιες, όταν εκτεθούν στο ηλιακό φως, μπορούν να κάψουν το δέρμα σας.

Επίσης, η υδροκινόνη, ένα συστατικό που βοηθά στην υπερμελάγχρωση, μπορεί να αποτελέσει αιτία φωτοευαισθησίας. Συνεπώς, η ένταξή της στην βραδινή σας ρουτίνα είναι μονόδρομος, με αυστηρή συστηματική αντιηλιακή προστασία.

Τέλος, τα AHAs και BHAs, ειδικά σε υψηλές συγκεντρώσεις, μπορούν να κάνουν την επιδερμίδα σας πιο ευάλωτη στο ηλιακό φως. Επιλέξτε προϊόντα με χαμηλό ποσοστό συγκέντρωσης, ή συνεχίστε να χρησιμοποιείτε τις πιο ενισχυμένες συνθέσεις αν πρόκειται να αποφύγετε αυστηρά την έκθεση στον ήλιο.

Εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ρετινοειδή, σκεφτείτε να τα προσθέσετε στη βραδινή ρουτίνα σας αυτό το καλοκαίρι. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα θαυματουργά συστατικά, δεν υπόκεινται σε εποχιακές αμφιβολίες, αρκεί να χρησιμοποιούνται σωστά.

Και φυσικά, χρησιμοποιήστε καθημερινά και ανελλιπώς αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 30+. Μη ξεχνάτε, ακόμα και αν βρίσκεστε στο σπίτι σας, οι UV ακτίνες διαπερνούν ακόμη και τα τζάμια!


Σχετικά Άρθρα

Recent Posts

Ιστορικό

Kατηγορίες

Μεταστοιχεία